"Itt és most lelövöm a poént: Svelte lett a kiválasztott"

Hogyan választottam JS keretrendszert, és miért pont azt? - borítókép

Hogyan választottam JS keretrendszert, és miért pont azt?

Közzétéve: 2019.10.02. szerda | Szerző: Majoros Tamás

Először úgy terveztem hogy majd az első Svelte.js írásomban beszélek erről, de aztán úgy döntöttem szétszedem a cikket, azt hiszem ez is megér egy külön misét.

Egy bizonyos idő eltelte után felmerül az emberben hogy el kellene sajátítania valamilyen JavaScript frameworkot. Ilyenkor szinte kivétel nélkül Angular, React illetve Vue merül fel logikus választási lehetőségként (Mielőtt valaki belekötne, igen tudom hogy a React valójában egy library).

Ennek egyik oka hogy ezek a keretrendszerek a legnépszerűbbek, ezeket használják előszeretettel nagyvállalati környezetben (is), illetve ezek a technológiák jelenleg a legkeresettebbek a piacon. Az Angular a Google "gyermeke", a React a facebook fejlesztése, a Vue mögött pedig mára egy masszív opensource csapat áll, ami garantálja a folyamatos fejlesztést.

frameworks

De miért is akarjak JS framework-el dolgozni? Ezekkel a keretrendszerekkel egy olyan eszközt kap a fejlesztő kézhez, amivel leegyszerűsíthető, gyorsítható a fejlesztési folyamat, könnyebben, szinte mindent "kézhez kapva" fejleszthetünk alkalmazásokat, különösen SPA-kat (Single Page Application). Saját ökoszisztémát képeznek, mindegyik koncepciói közé tartoznak az újrafelhasználható komponensek írása, routing, sablon rendszer ill. a state és a view szinkronizáció. Ezek a frontend technológiák mint fentebb is írtam leginkább SPA-k készítéséhez lettek kifejlesztve, és fontos tény, hogy kliens oldalon, a böngészőben történik az oldalak renderelése, eltérően a klasszikus dinamikus weboldalaktól, ahol a szerver rendereli le az oldalt, amit aztán elküld a böngészőnek.

Keretrendszereket -véleményem szerint- HTML, CSS, Jscript hármas stabil használata, ismerete nélkül felesleges elkezdeni tanulni. Ezek nélkül olyan lehet mint sajtreszelővel ... Szóval lehetni lehet, csak marhára fog fájni, és nem fogod élvezni.


Én személy szerint mindhárom keretrendszerbe "belenéztem", a Vue.js volt a legszimpatikusabb, el is kezdtem ismerkedni vele. Természetesen ez az a keretrendszer a három közül, melyre idehaza a legkevésbé van érdeklődés. Ha álláshirdetéseket nézel akkor Angular vagy React amiből a legtöbbet fogod találni, elvétve itt-ott egy kis Vue. Az én elvem az hogy azt csinálod jól amit szívesen, örömmel csinálsz, így maradt a Vue.

És szembejött a Svelte, ami szerelem első látásra.

Svelte-logo

A fenti három keretrendszertől eltérően a Svelte mögött nem áll csapat, jelenleg egy ember, Rich Harris áll mögötte. Nem is olyan régi, lassan is fejlődik, és garantáltan nem fogsz találni olyan álláshirdetést ahol Svelte fejlesztőt keresnek. 😉

Akkor meg miért? Mert tetszik a logika, a koncepció ami mögötte van. A Svelte lényegében egy compiler, ami JavaScriptbe fordít. Az eredmény a szakik szerint kisebb program méret, gyorsabb működés. Nekem nyilván ezzel kapcsolatban nincsen összehasonlítási alapom, de maga a framework megvett kilóra. I love It, ahogy a művelt angol mondaná. Teljesen biztos vagyok benne hogy nem fogok belefutni Svelte-vel kapcsolatos álláshirdetésekbe, de (vállvonás) kit érdekel. Jelenleg freelancer vagyok, az ügyfélen kívül máshoz nem kell igazodnom, Őt meg aztán nagy ívben nem érdekli hogy miben készült az oldala, amíg azt kapja amit kért.

Ja, majd el felejtettem, ide kattintva megnézheted a Svelte hivatalos oldalát. Ajánlom figyelmedbe a tutorialt, szerintem érdemes egy próbát tenni vele.

Itt egy kis videó, ahol Rich Harris mutatja be a Svelte.js-t

Szóval most nálam Svelte dübörög, azért később még a Vue is ott van tervben, de így is versenyfutás az idővel az életem, úgyhogy majd...

Vissza
Vállalkozás Webfejlesztés Svelte Gondolatébresztő Egyéb Game CSSBattle
felfelé nyíl