"A webfejlesztés típusai és a webfejlesztő feladata"

Mit csinál egy webfejlesztő? - borítókép

Mit csinál egy webfejlesztő?

Közzétéve: 2019.10.06. vasárnap | Szerző: Tusnádi István

A webfejlesztés és a webdesign kiegészítik egymást, az egyik nem létezhet a másik nélkül, ugyanakkor sokan összekeverik ezeket a fogalmakat. Elég, ha csak arra gondolok, hányan keresnének rá a „webfejlesztő” vagy éppen a „webdesigner” szavakra, mikor egy új weboldalra van szükségünk. Cikkemben megpróbálom tisztába tenni ezeket az elnevezéseket.

Webdesign vs. webfejlesztés

Ha még nem tudatosult volna: a webdesign és a webfejlesztés ugyanazon érme két oldalát testesítik meg. Az előbbi inkább kreativitást igényel, az utóbbi viszont magas szintű technikai tudást. Amikor a weboldalad létrehozása, vagy a meglévő korszerűsítése a cél, mindkét feladatkörre szükséged lesz, ha egy profi és hatékonyan működő weboldalt szeretnél. A weboldalkészítés szabványai évről-évre egyre bővülnek és összetettebbek lesznek, ezért egy jó weboldal alapja a megfelelő designer és webfejlesztő munkája.

Az alapok

A webfejlesztők megvalósítják azt, amit a designer elképzelt, magyarán megalkotják a weboldal belső működését. Amikor egy gombra vagy bármilyen elemre kattintasz a weboldaladon belül: azt a funkciót a webfejlesztő hozta létre. A webfejlesztők általában erős informatikai készségekkel rendelkeznek, különféle programozási nyelveket ismernek és alkalmaznak (PHP, Python, Ruby., . NET, stb) A továbbiakban nézzük, hogy a webfejlesztésnek milyen főbb kategóriái vannak: Ügyféloldali (Client - side) programozás Az ügyféloldali programozás az olyan webfejlesztési feladatokat jelenti, ahol a felhasználók kapcsolatba kerülnek/interakcióba lépnek egy weboldallal. Ez szinte bármit jelenthet a valóságban, ezért következzen néhány példa:

  • Felhasználói adatok tárolása a böngésző sütijeiben (cookies)
  • Dinamikus tartalmak előállítása a felhasználó tartózkodási helyének, életkorának, operációs rendszerének alapján
  • Interaktív eszközök létrehozása: pl árkalkulátor

A legtöbb webfejlesztő számára az egyik legnagyobb feladatot jelenti a grafikus felhasználói felületek hátterének a kidolgozása és megvalósítása. Amikor a felhasználói felületet említjük, a legtöbben egyből a weboldalon található vizuális ábrázolásra asszociálunk, azonban ez pont egy webdesigner feladatkörébe tartozik. A webfejlesztők ezzel szemben gondoskodnak arról, hogy a felhasználói felület valóban csináljon is valamit,amikor a weboldal látogatói kapcsolatba kerülnek vele. Számtalan különböző programozási nyelvet használnak annak érdekében, hogy pontosan azt a választ adja a weboldal, amit elvárunk az adott felhasználói műveletre vonatkozóan. Az ügyféloldali programozás általában a következő programozási nyelvekkel valósul meg: JavaScript, HTML, CSS, Microsoft Silverlight.

Kiszolgáló, vagy szerveroldali programozás

A kiszolgáló oldali programozás olyan, mint egy ragasztó, ami hidat biztosít a webszerver adatbázisai és a felhasználó böngészője között. Alapvetően feladata, hogy megmondja a webszervernek, hogy milyen műveletet hajtson végre akkor, ha a felhasználó egy adott feladatot végez a weboldalon. Gondolj csak a rengeteg képre, videóra, fájlra, amivel nap mint nap találkozol az interneten: egyik sem a Te számítógépeden található meg, hanem egy webszerveren, ami sok esetben a föld másik végén több ezer kilométerre van tőled. A kiszolgáló oldali programozás gondoskodik arról, hogy a webszerver mindig a felhasználónak megfelelő képet, videót vagy egyéb adatot jelenítsen meg, amikor neki arra éppen szüksége van. A kiszolgáló oldali kódok nagy része teljesen elérhetetlen az átlagos internetet használók számára, a legtöbben a létezésükkel sincsenek tisztában. A kiszolgáló oldali programozás általában a következő programozási nyelveket használja: C, Java, PHP, Python, Ruby.

Adatbázis programozás

Az adatbázis programozás talán a legbonyolultabb háttere minden weboldalnak. Amíg a kiszolgáló oldali programozás utasítja a webszervert, hogy mikor jelenjenek meg bizonyos adatok, addig az adatbázis programozás meghatározza, hogy maguk az adatok milyen módon tárolódjanak el, hogyan csoportosuljanak, mi a nevük, hogyan és mikor törlődjenek, stb. Megfelelően megtervezett és alkalmazott adatbázis architektúra nélkül, maga az internet sem tudna működni. A leggyakoribb adatbázis kezelő rendszerek: Oracle, MySQL, Apache.

A webfejlesztők jellemzői

A legtöbb webfejlesztő alaposan ismer több programozási nyelvet, melyet vagy felsőfokú tanulmányai során sajátított el, vagy sokak tudása a nagyfokú érdeklődésen és önképzésen alapul. A fejlesztők inkább az agyuk bal féltekéjét használják, magyarán logikusan és analitikusan gondolkoznak, és szeretik megoldani a különböző bonyolult feladatokat. Mivel a webfejlesztés nagyfokú tudást, befektetett energiát és folyamatos tanulást igényel, ezért a webfejlesztők többsége elkötelezett a választott szakmája mellett.

A webfejlesztő felelőssége

A weboldal készítése során a webfejlesztőnek a programozáson kívül számtalan részletre kell odafigyelnie annak érdekében, hogy az elkészült weboldal biztonságos, zökkenőmentesen működő és üzletileg sikeres is legyen. Emellett sok esetben maga a webfejlesztő egyben a projektvezető is, tehát gondoskodik a specifikáció készítésről, tisztában van a szerződés részleteivel, figyelemmel követi a projektben résztvevők határideinek betartását, ezzel pedig a programozáson túl kulcsfontosságú szerepe van a weboldal és rajta keresztül a vállalkozás sikerében.

Vissza
Vállalkozás Webfejlesztés Svelte Gondolatébresztő Egyéb Game CSSBattle
felfelé nyíl