"Hogyan válassz domain nevet? Hol/hogy regisztrálhatsz egyet? Mikor regisztrálj?"

Pár gondolat a domain nevekről - borítókép

Pár gondolat a domain nevekről

Közzétéve: 2019.05.11. szombat | Szerző: Majoros Tamás

Egy pár gondolatot megosztanék a domain nevekkel kapcsolatban, hogy a laikusok is képbe kerüljenek ezzel kapcsolatban egy kicsit.

MI AZ A DOMAIN NÉV?

Mikor a világhálóra csatlakozol, a számítógépedet, mobilodat stb. az ún. IP címe alapján lehet beazonosítani. Ebbe most nem megyünk bele bővebben, legyen elég annyi hogy a jelenleg leginkább használt ipv4 szabvány szerint ez valahogy így néz ki: 123.45.345.12

A domain név lényegében ezt a nehezen megjegyezhető, bonyolult számsort teszi emberek számára értelmezhetővé és egyértelművé. A domaineket ún. DNS szerverek, névszerverek tárolják, és párosítják a hozzá tartozó IP címhez. Egy egyszerű példa erre amit bárki kipróbálhat, hogy ha beüti a böngészője címsorába a 194.33.69.166 IP címet, akkor ugyanúgy a jófogás oldala jelenik meg, mintha a jofogas.hu nevet írta volta be a böngészőjébe.

Amennyiben a domain névhez valamilyen internetes tartalom, pl. weboldal tartozik, a domain-hez tartozó, tárhelyen lévő kezdőlapot a szerver elküldi a világhálón keresztül a böngésző számítógépére.

OK., TUDOM MI AZ A DOMAIN. HOGYAN REGISZTRÁLJAK EGYET MAGAMNAK?

Domain nevet domain regisztrátoroknál tudunk regisztrálni, lefoglalni magunknak. Rengeteg lehetőségünk van, én most magyar példákon keresztül mutatnám ezt be. A hazai regisztrátorok listáját megtekintheted a EZEN a címen. Itt megtalálható az összes regisztrátor, illetve elérhetőségük. Látszik hogy bőséges a választási lehetőség. Általában az adott domain nevet annál a regisztrátornál szokták lefoglalni akitől később a tárhelyet is bérlik, de ez természetesen nem kötelező, a domain név más tárhelyszolgáltatóhoz is "átvihető" mint ahol regisztrálva lett.

Hogy azért pédát is említsek (nem a reklám helye) én a .hu végződésű domainjeimet a Nethely oldalán regisztráltam. Itt egyszerűen ellenőrizhető hogy az általunk használni kívánt domain név szabad-e, és pár kattintással megvásárolható. Nagyon fontos, és nem elfelejtendő az, hogy a domain név megvásárlása nem örökre szól. Azt 1 vagy 2 év időszakra béreljük, és a lejárata előtt ismételt díj megfizetésével meg kell újítanunk, ha továbbra is használni akarjuk. Nem kell persze vagyonokra gondolni, jelenleg egy .hu domain 2 éves regisztrációja kb. 2.000 Ft, amit a két év után évente kb. ugyanezen összegért tudunk meghosszabbítani.

MIKOR ÉRDEMES DOMAIN NEVET REGISZTRÁLNI?

Magyarországon jelenleg közel 700.000 .hu végződésű domain cím van regisztrálva. Én azt javaslom hogy ha tudod hogy az elkövetkező, nem túl távoli jövőben lesz weboldalad, akkor regisztrálj egyet magadnak. Kellemetlen az amikor azzal szembesülsz, hogy a megálmodott domain név már foglalt, az már valaki másé.

MILYEN DOMAIN NEVET ÉRDEMES VÁLASZTANI?

Ez talán a legbonyolultabb kérdés ebben a témakörben. Kulcsszavakban pár gondolat erről:

  • ne legyen túl hosszú, túl bonyolult
  • ne legyen nehéz leírni/beírni
  • lehetőleg különbözzön másokétól, legyen egyedi
  • legyen könnyen megjegyezhető
  • ha céged/vállalkozásod van, próbáld meg beépíteni a domain-be a cégneved

Erről egyébként egy nagyon jó leírást találsz ezen az oldalon, érdemes átolvasni.

Hirtelenjében ennyit szerettem volna közérthetően megosztani a domain nevekkel kapcsolatban. Nyilván az írásomban nagyon sok dologra nem tértem ki, azonban talán hasznára válik azoknak a témában járatlanoknak, akik most fontolgatják domain név regisztrációját.

Vissza
Vállalkozás Webfejlesztés Svelte Gondolatébresztő Egyéb Game CSSBattle
felfelé nyíl