"Mi ez az egész? Miért így néz ki? Mit akarok vele egyáltalán? Egyébként is ki a fene vagyok én és mit akarok?"

Akkor kezdjük el... - borítókép

Akkor kezdjük el...

Közzétéve: 2019.04.25. csütörtök | Szerző: Majoros Tamás

Üdvözlök mindenkit. Majoros Tamás vagyok, szabadúszó webfejlesztő. Mondhatjuk hogy freelancer.

Valójában 2018. márciusában kezdtem el komolyabban webfejlesztéssel foglalkozni. Korábban is érdekelt a programozás, de csak hobbi szinten űztem, Python nyelven csinálgattam ezt-azt.

Ekkor döntöttem úgy hogy elkezdek komolyan webfejlesztéssel, weblapok, weboldalak készítésével foglalkozni. Elég hamar rájöttem hogy ez csak egy kis része annak ami érdekel, nem elégedtem meg a "sitebuilding"-el, honlap készítéssel, illetve a "tiszta" front-end munkával, engem a back-end nagyon érdekel, így mondhatni full-stack irányba mozdultam, mozdulok el, ezen vonalon igyekszem folyamatosan képezni magam, és egyre jobb lenni. Hát nem egyszerű, mit is mondhatnék.

A folyamatos önképzések egyes állomásai valahogy így néznek ki nálam:

Ok., tudok már egy csomó mindent => a fene vigye, szinte semmit sem tudok => egész jól nyomom, király vagyok => hülye vagyok hozzá, semmit nem tudok => nagyon tudok, ász vagyok => alig tudok valamit...

És ez így megy tovább a végtelenségig. Ami megnyugtat, hogy utánaolvasva ezzel jóformán mindenki így van, pláne akiben nincs 10+ év tapasztalat, de persze ebben a szakmában nincs megállás, ha nem képzed magad, pár év és elavulhat a tudásod.

Most per pillanat az alap "szentháromság" (HTML, CSS, JavaScript) mellett Node.js, MongoDb, Express.js vonalon próbálom erősíteni a back-end vonalat, amivel azért már elég elfogadható dolgokat tudok összebütykölni, lásd ezt a blogot, vagy az apróhirdetési oldalamat akár. De nem vagyok naiv, rengeteg még a tanulni, fejleszteni való ezen a téren, ráadásul van "pár" dolog ami még nagyon érdekel, hogy ne menjek messze pl. a React.js, Vue.js, statikus site generátorok stb.

A legnagyobb probléma persze mindig az időfaktor, ezekre időt kell(ene) szánni, dolgozni vele, hogy ragadjon is az emberre valami ugye.

De mi is ez a blog és miért ilyen?

Először is le kell szögeznem hogy a grafika, a rajz, a design nem az erősségem. Persze ragad az emberre valami, de komoly szinten ezzel foglalkozni sem időm, sem kedvem nincs, na meg persze nem árt ha valami érzéke is van az embernek hozzá. Flavio Copes-nek, akinek a linkje bal oldalt lent megtalálható, van egy weboldala, ahol fantasztikus tananyagok találhatóak, rendkívül sok infóval, amit szívesen "forgatok", olvasgatok, használok. Szóval a design az Ő oldalának stílusában készült, egy gyakorlatilag menü nélküli, szög egyszerű dinamikus weboldalt szerettem volna csinálni ez alkalommal, ami egyenlőre így néz ki ahogy most látható. Bootstrap keretrendszert szoktam használni a projektek fejlesztési idejének csökkentése miatt, és persze lustaságból, de igyekszem hanyagolni, így itt sem használtam, a megjelenés "tiszta" HTML ill. CSS. Esetleg némi Jscript. A backend Node.js-Express.js-MongoDb, git-en keresztül feltolva a HEROKU felhőjébe, persze ez sem valószínű hogy így marad, de mikor ezeket a sorokat írom, akkor még így van.

És mit akarok ezzel?

Úgy gondoltam hogy ezen a blogon keresztül fogok mindenféle számomra (és remélhetően más számára is) érdekes, fontos dolgokat megosztani, pl. magáról a webfejlesztésről, ahogy én látom az aktuális fázisomban. Mivel vállalkozó (is) vagyok, a vállalkozásról, a vállalkozások helyzetéről, a az ezzel kapcsolatos pozitív/negatív élményeimről. Olyan dolgokról is, nem köthetőek webfejlesztéshez, csupán számomra valamiért érdekes.

Szóval majd kialakul. Elöljáróban ennyit, aztán idővel kiderül, merre tovább!

Vissza
Vállalkozás Webfejlesztés Svelte Gondolatébresztő Egyéb Game CSSBattle
felfelé nyíl